Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Η ΑΡΩΝΙΑ

 

1. Γενικά για το φυτό

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα φαρμακευτικό φυτό, το οποίο φύεται στην Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, σε ευρεία έκταση σε ξηρές έως υγρές περιοχές. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1-2,5 μέτρων. Η αρώνια είναι ένα θαμνώδες φυτό που η συστηματική του καλλιέργεια, στην Ευρώπη και Ρωσία, άρχισε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού αναγνωρίστηκε για την  πολύτιμη φαρμακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της. Η αρώνια στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών (1-5) κατέχει την πρώτη θέση (κλίμακα 1).

2. Μορφολογία-Προδιαγραφές φυτού

Η αρώνια είναι μακρόβιος θάμνος, διότι αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα και αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες -25 °C, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλες περιοχές της Ελλάδας με εξαίρεση τις πολύ θερμές περιοχές όπου έχουμε συχνούς καύσωνες 43°C. Οι ρίζες (εκτός από την κεντρική) είναι επιφανειακές και λεπτές. Αναπτύσσει πολλές παραφυάδες. Τα φύλλα είναι ελλειπτικά (2-6εκ. μήκος και 1-4εκ. πλάτος). Το χρώμα των φύλλων κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ανοικτό έως σκούρο πράσινο, και το φθινόπωρο αλλάζει σε διάφορα χρώματα (πορτοκαλί, ροδοκόκκινο, απαλό ροζ). Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο, τα άνθη είναι άσπρα με μικρές ταξιανθίες. Το χρώμα του κορμού είναι (καφέ έως ανοικτό μαύρο). Ο καρπός είναι μικρός (7-12 χιλιοστά), στρογγυλός, μαύρος όταν ωριμάζει. Στην Ελλάδα ωριμάζει Αύγουστο ? ΄β μισό του  Σεπτεμβρίου. Η παραγωγή καρπών αρχίζει από το δεύτερο έτος καλλιέργειας με το φυτό να παρουσιάζει κάποια δείγματα καρπου και χρονία με χρονία η παραγωγή πολλαπλασιάζεται. Από το 5ο έτος καλλιέργειας όταν και το φυτό θα έχει αναπτυχθεί και κατάλληλα το φυτό παρουσιάζει την μέγιστη απόδοσή του.

3. Οικονομική σημαντικότητα

Ο σκοπός της καλλιέργειας της αρώνιας είναι η παραγωγή χυμού και φαρμακευτικών σκευασμάτων, διότι οι καρποί της αρώνιας είναι πλούσιοι σε ουσίες όπως ανθοκυανίνες, φαινόλες, κατεχίνες, φλαβονόλες, κ.α..

Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι τεράστια, διότι το κόστος καλλιέργειας είναι αρκετά χαμηλό και αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα (δύο έως τρία έτη μετά την φύτευση), η φυτεία διαρκεί μεγάλο διάστημα (έως 50 έτη), η καλλιέργειά της μπορεί να γίνει και βιολογική δεν είναι απαραίτητες οι συστηματικές λιπάνσεις, ραντίσματα, διότι δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες).

4. ΓΙΑΤΙ να βάλουμε στο τραπέζι μας την αρώνια.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πηκτίνη. O καρπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P). Το κυριότερο προϊόν της αρώνιας για πώληση είναι οι καρποί (νωποί, καταψυγμένοι και αποξηραμένοι σε μορφή σταφίδας). Επιπλέον, οι καρποί επεξεργαζόμενοι παρέχουν μεταποιημένα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως μαρμελάδες, χυμούς, σιρόπι, λικέρ ή κρασί. Στα Βαλκάνια υπάρχουν πολλές εταιρίες που παρασκευάζουν κρασί από τους καρπούς της αρώνιας.Το κρασί της αρώνιας συνίσταται και την αναζωογόνοση του οργανισμου και την βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμου.

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιμο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια). Τα εκχυλίσματα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φαρμακοβιομηχανίες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). στα φαρμακεία του εξωτερικού διατίθενται σκευάσματα της αρώνιας, σε κάψουλες, σταγόνες, κ.α.

5. Καλλιεργητικές τεχνικές

Γενικά, η αρώνια μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, με την προϋπόθεση ότι τα εδάφη πρέπει να αποστραγγίζονται, διότι το φυτό είναι ευαίσθητο στην περίσσεια νερού. Δεν απαιτεί παρά ελάχιστο κλάδεμα το οποίο είναι κλάδεμα σχηματισμού τα πρώτα 3 χρόνια καλλιέργειας και στη  συνέχεια το κλάδεμα συντήρησης που ακολουθείτε στις περισσοτερες καλλιέργειες ακόμη πρέπει να κλαδεύονται τα ξερά κλαδιά, ώστε το φυτό να αναπτύσσεται σε φωτεινότερες συνθήκες. Η αρώνια μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες μιας βιολογικής καλλιέργειας, καθώς δεν προσβάλλεται από ασθένειες και για τον λόγο αυτό δεν χρειάζεται ραντίσματα και λιπάνσεις (παρά μόνο με ζωικά ή φυτικά υπολείμματα, κοπριά).


Διαβάστε περισσότερα: Η ΑΡΩΝΙΑ

Κεφαλληνιακή Ελάτη

 

Κεφαλληνιακή Ελάτη: Κωνοφόρο δέντρο ευρύτατα διαδεδομένο στις εύκρατες και ψυχρές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αμερικής.

Το πιο γνωστό και διαδεδομένο έλατο στην Ελλάδα είναι η ελάτη η κεφαλληνιακή. Είναι ελληνικό είδος, ενδημικό της χώρας και μοναδικό στον κόσμο. Φτάνει σε ύψος τα 20 μ. και φύεται σ? όλα τα ελληνικά βουνά, σε ύψος 800 έως 1.800 μ. Φύεται σε γόνιμα βαθιά εδάφη από 800-1800μ. πάνω από τη θάλασσα και σε κλίμα σχετικά γλυκό. Ανθίζει Μάιο με Ιούνιο, έχει ύψος 15-25μ., είναι ευθύκορμη με διακλαδώσεις και σχήμα πυραμιδοειδή.

Διαβάστε περισσότερα: Κεφαλληνιακή Ελάτη

Ελληνικός Ζεόλιθος

Ο όρος ζεόλιθος επινοήθηκε το 1756 από τον Σουηδό ορυκτολόγο Axel Fredrik Cronstedt, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την ταχεία θέρμανση του ορυκτού stilbite, παράγονται μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό, οι οποίες απορροφούνται από το ορυκτό. Βασιζόμενος σ? αυτό το γεγονός, ονόμασε αυτό το ορυκτό zeolite, από την ελληνική λέξη ζέω (ze?), που σημαίνει βράζω και λίθος. Οι ζεόλιθοι είναι αργιλοπυριτικά μέλη μιας οικογένειας μικροπορωδών στερεών γνωστή ως μοριακά κόσκινα. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί και περιγραφεί περισσότερα από 45 είδη φυσικών ζεόλιθων.

Διαβάστε περισσότερα: Ελληνικός Ζεόλιθος

Κλαδέματα σε οπωροφόρα και άλλα είδη

Τι πρέπει να κόβετε;

  • Όλα τα νεκρά και άρρωστα ξυλώδη τμήματα (σαπισμένα κλαδιά στις κερασιές, σημάδια έλκους στους σφένδαμους κ.λπ.)
  • Κλαδιά που τρίβονται μεταξύ τους και προκαλούν τραυματισμούς στο φλοιό, ακόμα και σε πρώιμο στάδιο, κόψτε τα, αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό
  • Οτιδήποτε εμποδίζει την ασφαλή διέλευση από τα μονοπάτια το χειμώνα
  • Μαλακούς βλαστούς στην κορυφή των φυτών και τα μπουμπούκια τους που δεν έχουν σχηματιστεί ακόμα, μπουμπούκια που έχουν ανθίσει και τυχόν στελέχη με σπόρους (π.χ. σε θάμνους καρυόπτερης, περόβσκιας, βουτλέιας και τριανταφυλλιές)


Τι να αφήσετε:

Σε αυτήν τη φάση, θα πρέπει να κλαδεύετε συγκρατημένα. Ο παγετός μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα κομμένα σημεία και να παγώσει τα κλαδιά. Συνεπώς, εάν κλαδέψετε τώρα έως το σημείο που θα κλαδεύατε την άνοιξη και προκληθεί ζημιά στο φυτό από την παγωνιά, δεν θα έχετε περιθώριο να επανορθώσετε την άνοιξη. Καλύτερα να κόψετε κάτι λιγότερο τώρα, ώστε να μπορείτε να περιποιηθείτε τα φυτά σας χωρίς περιορισμούς την άνοιξη.

Διαβάστε περισσότερα: Κλαδέματα σε οπωροφόρα και άλλα είδη

Η μυκόριζα και τα οφέλη της

Τι είναι: Η μυκόριζα είναι η συμβίωση που υπάρχει στο έδαφος μεταξύ των ριζών ενός φυτού με έναν μύκητα. Πρακτικά η «συνεργασία» αυτή βελτιώνει την δυνατότητα του φυτού να προσλαμβάνει από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι το φυτό μας αναπτύσσεται ταχύτερα, αποκτά εξαίρετο ριζικό σύστημα και αντίστοιχη αντοχή σε ασθένειες (κυρίως μυκητολογικές) και αυξάνεται η ευρωστία του. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νερό, οπότε έχει αντοχή στην ξηρασία. Η συμβίωση γίνεται, με πολλά είδη μύκητα. Το κάθε είδος μύκητα έχει διαφορετική απόδοση και μπορούμε να φτάσουμε σε οικονομία έως 40 % σε νερό και λιπάσματα. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η όψη και η αντοχή του φυτού μας. 

Διαβάστε περισσότερα: Η μυκόριζα και τα οφέλη της

Καταλογος


Για να ενημερωθείτε για τα δένδρα του φυτωρίου μας, κατεβάστε τον κατάλογο μας με ένα κλικ στο εικονίδιο.

RSS feeds



Όλα τα νέα μας διαθέσιμα σε RSS feed, μείνετε ενημερωμένοι!

Επικοινωνια

Τηλ.: +30 6974 819 825

E-mail: footer mail