Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Καλλωπιστική δαμασκηνιά

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά κατάγεται από την Ασία και είναι ποικιλία του είδους Prunus cerasifera . Η καλλωπιστική δαμασκηνιά διαδόθηκε στην Ευρώπη όταν ο Pissard, κηπουρός του Σάχη της Περσίας, την εισήγαγε στην Γαλλία. Προς τιμήν του πήρε το όνομά " Pissardii".

Ταυτότητα ? μορφολογικά χαρακτηριστικά δαμασκηνιάς 

Είναι φυλλοβόλο δέντρο με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία εξαιτίας του σκουρόχρωμου φυλλώματος και της πρώιμης και πλούσιας ανθοφορίας του. Ανήκει στο γένος Prunus όπως και η αμυγαλιά. Τα άνθη εμφανίζονται στο δέντρο πριν από τα φύλλα. Στο ίδιο γένος ανήκουν επίσης περίπου 200 είδη οπωροφόρων και καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων. Το ύψος του δέντρου κυμαίνεται από 4-6 m και η διάμετρός του φτάνει τα 3-4 m. Αν το κλαδέψει κανείς μπορεί να παραμείνει θάμνος στα 2-2.5 m . Τα κατώτερα κλαδιά του δέντρου αναπτύσσονται σχεδόν οριζόντια ενώ τα υπόλοιπα είναι ορθόκλαδα. Έχει μέτρια εώς γρήγορη ανάπτυξη, πυκνή βλάστηση και σχήμα σφαιρικό ή κυπελλοειδές. Τα φύλλα της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς είναι απλά με σκούρο καφέ-κόκκινο χρώμα, λεία και γυαλιστερά και η περιφέρεια ελαφρά οδοντωτή. Βρίσκονται αντίθετα το ένα από το άλλο , πάνω στο βλαστό. Το χρώμα των φύλλων της σε σκιερά μέρη γίνεται πιο ανοιχτό. Τα άνθη εμφανίζονται πριν την έκπτυξη των φύλλων κατά τα μέσα της άνοιξης και έχουν ρόδινο χρώμα. Είναι μικρά και αρωματικά. Δεν διαρκεί πολύ όμως μόνο 30 μέρες. Οι καρποί της έχουν σφαιρικό σχήμα και μοιάζουν με κεράσια. Εμφανίζονται το καλοκαίρι με χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί και ιδιαίτερης διακοσμητικής αξίας.

Απαιτήσεις ?φροντίδες δαμασκηνιάς 

Θέση : Προτιμάται να φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και σε ημισκιερές. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις χαμηλές. Στους -30?C παγώνει. Αντέχει στην υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Χώμα : Η καλλωπιστική δαμασκηνιά αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη αν και προτιμότερο θα ήταν τα αμμοπηλώδη και καλά αποστραγγιζόμενα.
Πότισμα : Σαν δέντρο έχει προσαρμοστεί καλά και στις συνθήκες της χώρας μας. Κάνουμε τακτικά ποτίσματα.
Κλάδεμα : Το κλαδεύουμε πριν την εμφάνιση των ανθέων, το χειμώνα δηλαδή κατά τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Με το να κλαδεύεται μια φορά το χρόνο διατηρείται το σχήμα του δέντρου, αραιώνεται το εσωτερικό της κόμης για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση και απομακρύνονται τα ξερά κλαδιά. Αν κάποιος θέλει να το διατηρήσει σαν θάμνο με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να το επιδιώξει.
Πολλαπλασιασμός : Η καλλωπιστική δαμασκηνιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο αλλά δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν θα δώσει φυτά με ίδια χαρακτηριστικά. Γι αυτό πολλοπλασιάζεται με εμβολιασμό, σε σπορόφυτα δαμασκηνιάς και αμυγδαλιάς. Ως γυμνώριζο το φυτό μεταφυτεύεται από το τέλος του φθνοπώρου. Αν όμως είναι σε γλάστρες του εμπορίου( μπάλα χώματος), το φυτεύουμε αρχές της άνοιξης.

Με λίγα λόγια η Καλλωπιστική Δαμασκηνιά :

  1. Ηλιόλουστες θέσεις
  2. Τακτικό πότισμα
  3. Αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες
  4. Άνθιση : Μάρτιος-Απρίλιος
Επισκέψεις: 1457

Καταλογος


Για να ενημερωθείτε για τα δένδρα του φυτωρίου μας, κατεβάστε τον κατάλογο μας με ένα κλικ στο εικονίδιο.

RSS feedsΌλα τα νέα μας διαθέσιμα σε RSS feed, μείνετε ενημερωμένοι!

Επικοινωνια

Τηλ.: +30 6973032857
Fax: 25230 23722
E-mail: footer mail